Floorball

Fast, fun, floorball

Floorball is één van de snelst groeiende sporten van Europa. Ontstaan in Scandinavië, is de sport nu hard bezig heel Europa te veroveren. Floorball is een snelle en dynamische teamsport die het midden houdt tussen ijshockey en zaalhockey.

De regels van floorball zijn vrij eenvoudig, daardoor kan iedereen al snel een aardig partijtje meespelen. De kunststof sticks, de lichte plastic gatenbal en het ontbreken van de body-check maakt floorball een veilige sport. Het is niet toegestaan om de stick boven de heup uit te zwaaien. Spelers krijgen dus niet zo gauw een klap van de stick. De lichte plastic bal is ook niet echt gevaarlijk. Kortom: zware blessures komen vrijwel niet voor en een (hockey)bitje is niet nodig!

Floorball is een snelle en dynamische sport. De lichte plastic gatenbal gaat razendsnel over het veld. Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om goed moe te worden of flink aan je conditie te werken.

Groeiende sport

Floorball, of unihockey, is een vrij nieuwe sport, die in Nederland vooral bekend is als 'gymsport', maar je kan het ook zien als het padel van het hockeyen: een snellere en veiligere variant met een laag instapniveau. Naast indoor sportkleding hebben spelers namelijk alleen een stick nodig en het is een ideale teamsport, die ook gemengd gespeeld kan worden.
Floorball is internationaal erg populair in landen als Finland, Noorwegen, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. In Zweden is het inmiddels na voetbal de grootste sport van het land, maar ook in Nederland maakt floorball een gigantische groei door. Het succes van de sport is onder andere te verklaren door de eenvoudige ‘up take‘, waarmee een beginner met een stick al vrij snel aardig en met plezier een balletje mee kan spelen. Verder blijft de sport populair vanwege de eindeloze mogelijkheden om te variëren in tactiek en techniek.

Unihockey vs Floorball

Unihockey is een variant van floorball. Bij unihockey bestaat een team uit 4 spelers (dames, heren of gemengd) en er wordt zonder keeper gespeeld. Het veld is ongeveer de helft kleiner (15x27 meter) en de regels zijn enigszins aangepast. Bij floorball bestaat een team uit 5 spelers (alleen heren, of alleen dames) plus een keeper. Het veld is zo groot als een grote sporthal (20x40 meter).

In Nederland speelt de jeugd van 7-9 jaar (E-pupillen) en 10-11 jaar (D-jeugd) de unihockeyvariant. Daarnaast bestaat er voor de senioren ook een unihockey mixed toernooi, waarbij er twee dames en twee heren tegelijkertijd staan opgesteld.

Zwitserse variant

Bij de Zwitserse variant zijn de basis-spelregels van floorball gewoon van kracht. Een team bestaat echter uit drie heren of dames en een keeper. Een veld is ongeveer de helft van een regulier floorballveld.

In Nederland wordt er bij de junioren van 12-13 jaar (C-jeugd) competitie gespeeld met de Zwitserse variant. Voor de senioren bestaat er geen nationale competitie voor deze floorball-variant.